"BRING BALANCE TO YOUR BODY AND MIND"

Πώς και σε ποια προβλήματα βοηθά η μέθοδος Stott Pilates

Η μέθοδος Stott Pilates είναι ιδανική για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σωματικής και φυσικής κατάστασης. 

“Κράτα το σώμα σου δυνατό και υγιές σήμερα, για να αποφύγεις τους πόνους και τους τραυματισμούς αύριο”.

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος σκέψης, που θα πρέπει όλοι να εφαρμόζουμε σήμερα. Τα άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδα, οστεοπόρωση και ινομυαλγίες έχουν ένα λόγο παραπάνω να προσέχουν το σώμα τους και με τη μέθοδο Stott Pilates θα μπορούν να το προστατέψουν στον απόλυτο βαθμό.

Όταν εφαρμόζεται ως μέθοδος αποθεραπείας και αποκατάστασης, έχει αποτελέσματα για πολλούς λόγους. Η μεγάλη προσοχή που δίνεται στις
λεπτομέρειες και στα ειδικά σημεία του σώματος που χρήζουν θεραπείας είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για κάποιον να ενδυναμώσει τους τραυματισμένους μυς και συνδέσμους. Η μέθοδος δρα με απαλό και συνάμα ευεργετικό τρόπο στους συνδέσμους, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα επιβαρυνθεί ένα ήδη καταπονημένο σώμα. Επιπλέον ενδυναμώνονται οι μικρότερες μυϊκές ομάδες που χρειάζονται για τη στήριξη των συνδέσμων και των οστών.

Πλεονεκτήματα για τον ειδικό πληθυσμό
Η μέθοδος Stott Pilates όχι μόνο αναπτύσσει κι ενδυναμώνει τους μυς, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει την ευλυγισία των μυών και των συνδέσμων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παράδειγμα σε άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδες. Αυτά τα άτομα χρειάζονται «καλολαδωμένους» συνδέσμους κι αυτό επιτυγχάνεται με συνεχή άσκηση και χρήση των συνδέσμων. Το να μπορούν οι σύνδεσμοι να εκταθούν σε όλο τους το εύρος είναι σημαντικό για όλους, πολύ δε περισσότερο για άτομα με προβλήματα. Όλοι έχουμε αδύνατα σημεία στο μυοσκελετικό μας σύστημα. Τα προγράμματα αποθεραπείας Stott Pilates είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να αποκατασταθεί η ισορροπία στο σώμα μας και όχι απλά να μας σηκώσει καλά στα πόδια μας αλλά και να μας κρατήσει εκεί.

Γιατί είναι σημαντική η άσκηση
Η αποθεραπεία με το πρόγραμμα «Pilates for injuries and rehabilitation» είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ομαλή λειτουργία του σώματος γενικότερα και του μυοσκελετικού συστήματος ειδικότερα. Όταν χρόνιοι τραυματισμοί αγνοούνται και δεν αποθεραπεύονται μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα. Για παράδειγμα ένας επώδυνος τραυματισμός στη δεξιά πλευρά του σώματος που δεν αποθεραπεύεται, μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στην ισορροπία της λειτουργίας του σώματος, αφού τείνουμε να επιβαρύνουμε την αριστερή για να μην αισθανόμαστε τον πόνο από την πίεση που ασκείται στη δεξιά πλευρά. Σταδιακά λοιπόν, όταν ένας τραυματισμός αγνοείται δημιουργούνται προβλήματα δομικά που οδηγούν σε μυϊκή ανισορροπία. Η επιπλέον επιβάρυνση δυνατών μυϊκών ομάδων εις βάρος των αδύναμων
σταδιακά ωθεί το σώμα σε ακόμη πιο επώδυνες καταστάσεις.

Όταν το σώμα μας λειτουργεί κάτω από το επιθυμητό επίπεδο είναι και πιο εκτεθειμένο σε τραυματισμούς με τις καθημερινές δραστηριότητες.
Καθώς για παράδειγμα κουβαλάτε τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ, καθώς παίρνετε αγκαλιά το παιδί σας, ακόμη και η μετακίνηση ελαφρών επίπλων ενώ καθαρίζετε το σπίτι, μπορεί να είναι η αιτία που θα προκαλέσει την εκδήλωση ενός τραυματισμού που απλά περίμενε τις κατάλληλες συνθήκες για να συμβεί.
 
Ένας αδύναμος κορμός και μία μυϊκή ανισορροπία εξαιτίας ενός τραυματισμού που δεν αποκαταστάθηκε απλά θα δημιουργήσει περισσότερα και πιθανώς σοβαρότερα προβλήματα.

Το «Pilates for rehabilitation» είναι ένα ιδανικό πρόγραμμα για αποκατάσταση αλλά και διατήρηση της καλής κατάστασης του σώματος. Επισπεύδει αποδεδειγμένα την ανάρρωση από εγχειρήσεις και τραυματισμούς και βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών από ατυχήματα.

 

 

Σε περίπτωση τραυματισμού
Να βρείτε έναν πεπειραμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο Pilates instructor. Θα πρέπει ο instructor στον οποίο θα απευθυνθείτε, να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να δημιουργήσει το κατάλληλο πρόγραμμα για τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση. Το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων αν εφαρμοστεί σε δύο άτομα μπορεί στο ένα να έχει θεαματικά κι ευεργετικά αποτελέσματα και στο άλλο να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα.

Τα οφέλη της Stott Pilates για τραυματισμούς και αποθεραπεία

Το ανθρώπινο σώμα ενώ έχει εκπληκτικές και απίστευτες ικανότητες δυναμικών κινήσεων, ταυτόχρονα είναι και υψηλά εκτεθειμένο σε τραυματισμούς και δυσλειτουργίες. Οι τραυματισμοί συμβαίνουν λόγω ατυχημάτων, υπερπροσπάθεια στη διάρκεια άσκησης, ή πολύ απλά λόγω αγυμνασίας εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής. Αυτοί οι μυϊκοί τραυματισμοί αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνιες καταστάσεις με επώδυνες συνέπειες, που εμφανίζονται κυρίως στις περιοχές της μέσης, της πλάτης, του αυχένα, των ώμων και των γονάτων.

Το φυσικό στρες στο οποίο εκτίθεται το σώμα μας εξαιτίας των υπερβολικών ωρών εργασίας και της κακής στάσης του στη διάρκειά της, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή είναι οι παράγοντες δημιουργίας νέων μορφών τραυματισμών.

Η αποθεραπεία με τη μέθοδο Stott Pilates επιφέρει τη χαμένη ισορροπία που είναι πάρα πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία και φυσική κατάσταση του σώματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας κάποιες αλλαγές για να υποβοηθήσετε την αποκατάστασή σας αλλά και να αποφύγετε μελλοντικούς τραυματισμούς. Καθώς σταδιακά αυξάνετε τη γνώση σας σχετικά με το πώς το σώμα σας λειτουργεί, θα μάθετε να ελέγχετε τις μυϊκές ομάδες, να διατηρείτε την ουδέτερη θέση στη σπονδυλική σας στήλη, να αποφεύγετε την επιβάρυνση των αντίθετων μυών και να επιβαρύνετε τους συνδέσμους.

Πού ωφελεί;
Το Pilates ως μέθοδος αποκατάστασης μπορεί να ωφελήσει άτομα με:
● Χρόνιους πόνους αυχένα και πλάτης
● Ισχιαλγία
● Σύνδρομο του ώμου των κολυμβητών
● Τενοντίτιδα
● Θυλακίτιδα του Ισχίου
● Τραυματισμοί της ποδοκνημικής
● Ηip replacements
● Ινομυαλγία
● Σκολίωση
● Τραυματισμοί από αθλητικές δραστηριότητες (tennis elbow,
μηνίσκος κ.λπ.)
● Θλάσεις μυών

Πολλοί ειδικοί όπως ορθοπεδικοί, οστεοπαθητικοί και φυσιοθεραπευτές συστήνουν τη μέθοδο Pilates ως βοηθητική στην αποκατάσταση και ως έναν τρόπο «επανεκπαίδευσης» και «επανατοποθέτησης» του σώματος στη σωστή του στάση ώστε να αποφεύγεται η ανισορροπία που προκαλεί πιέσεις και πόνους. Η μέθοδος Stott Pilates προσφέρει αποκατάσταση πέρα από τη συνηθισμένη φυσιοθεραπεία. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες και δημοσιεύσεις σε όλο τον κόσμο που αποδεικνύουν ότι μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και την ευλυγισία καθώς και τη μυϊκή ισορροπία και συμμετρία σε ασθενείς με ορθοπεδικά προβλήματα ξεπερνώντας έτσι τα αποτελέσματα ισομετρικών ή ισοκινητικών ασκήσεων. Επιπρόσθετα η μέθοδος Stott Pilates δίνει έμφαση περισσότερο στην  «εκπαίδευση» από ότι στη δύναμη, αφού επικεντρώνει στην ακρίβεια και την ποιότητα των κινήσεων του νευρομυϊκού συστήματος.